اگر شما صفحه اصلی وب سایت Ubuntu را مشاهده کرده باشید ، باید این جمله را دیده باشید : ” خیلی نزدیک ، شما می توانید آن را نیز لمس کنید ”
هدف بیشتر بر این بود که این توضیع لینوکس ، یک رابطه کاربری لمسی بهینه سازی شده برای نسخه بعدی این توضیع معروف بر پایه لینوکس باشد ، اما معلوم شد که چیز های مهم تر و جالب تری در راه است ! پش از امروز ، Canonical از Ubuntu برای گوشی ها رو نمایی کرد ، یک توضیع کارامد و قدرتمند از Ubuntu که می تواند آینده ی صنعت اسمارت فون ها و یا حتی اسمارت فون های فعلی باشد .
اگر شما دارید با خود فکر را می کنید که ” Ubuntu ، سال پیش برای اندروید معرفی نشده است ” ، بدانید که تنها نیستید . اولین چیزی که بعد از شنیدن این خبر به ذهن من رسید نیز همین بود .
این پروژه ، یک پروژه کملا متفاوت با یک هدف بلند پروازانه تر و گسترده تر است .
در حالی که Ubuntu برای اندروید طراحی شده بود تا در کنار سیستم عامل موبایل گوگل ، در حالت Dock فعال شود و تجربه ی Ubuntu Desktop را فقط در حالت Dock به کاربر ارائه بدهد ، این سیستم عامل جدید برای گوشی ها به صورت یک سیستم عامل کاملا مجزا و مستقل طراحی شده است . قبل از اینکه وارد جزئیات شویم ویدئوی زیر را از کار با این سیستم عامل ببنید :
http://www.theverge.com/2013/1/2/3828266/ubuntu-phone-os-hands-on
شما متوجه باگ های قابل توجهی خواهید شد ، اما زیاد مهم نیست ، چون ممکن است که این باگ ها به دلیل نسخه توسعه دهندگی این سیستم عامل در این ویدئو باشد .
یک سیستم عامل معرفی شده مانند این ، قطعا واکنش های مختلفی را به همراه خواهد داشت . علاقه مندان بین شما که بهلینوکس و Ubuntu علاقه دارید ، باید از این مضوع خوش حال باشید که Ubuntu رسمی و کاملا مستقل را تجربه می کنند که برای صفحات کوچک طراحی شده است .
معلوم نیست که چرا Canonical تصمیم گرفته است تا یک سیستم عامل موبایل کاملا مستقل را ارائه بدهد ! چون با تسلط IOS واندروید بر اکوسیستم موبایل ها ، بسیار سخت است که بتوان یک پلتفرم جدید را به دنیای اسمارت فون ها آورد و آن را گسترش داد .
خوب صحبت کافی است ! بگذارید تا ببنیم Canonical چه چیزی را به دنیای اسمارت فون ها ارائه داده است .
رابط کاربری :
از جزئیاتی که Canonical مشخص کرده است و چیز هایی که ما در ویدئوی The Verage دیده ایم ، مشخص است که رابط کاربری آن از گوشی N9 الهام گرفته است . هیچ دکمه برای رو دستگاه یا در خود سیستم عامل قرار ندارد . ( در ویدئو ، این توضیع لینوکس بر روی یک Google Nexus اجرا شد ) و این سیستم عامل کاملا از gesture پشتیبانی می کند . برخی از مشخصات این رابط کاربری :
- به جای قرار گرفتن آیکون برنامه ها ، ویجدت ها و.. بر روی صفحه نمایش ، صفحه به شما محتواهای بیشتر استفاده شده را نشان می دهد .
- جستجوی کلی به شما اجازه می دهد که به سرعت ، به برنامه ها ، محتوای موزد نظر و حتی محتوای آنلاین دسترسی پیدا کنید .
- حالت صوتی و خط دستور در دو سطح سیستم و برنامه های کاربردی پشتیبانی می شوند .
با توجه به اطلاعات بالا ، تجربه کاربری که توسط خود رابط کاربری به کاربر داده می شود ، فوق العاده است .
پشتیبانی از Dock
اسمارت فون های امروزی به اندازه کافی قدرمتمند شده اند تا بتوانند به عنوان کار های روز مره مورد استفاده قرار بگیرند ، اما اندازه و شکل آن ها ، برای این گونه استفاده ها مناسب نیست . شرکت های مانند ASUS و Motorolla قبلا در این زمنیه تلاش هایی کرده بودند اما یکی از مسائلی که باعث می شود شرکت ها کار ترکیب چندین دستگاه در یک دستگاه را انجام ندهند ، منافع تجاری است . از این لحاظ که این یک تجارت هوشمند است ، چون آن ها به جای فروش یک دستگاه به کاربر، می توانند یک موبایل ، یک تبلت و یک رایانه شخصی یا لپ تاپ را به کاربر بفروشند . پس هیچ دلیلی ندارد که آن ها یک دستگاه را به جای چندین دستگاه بفروشند.
با این حال ، با وجود پردازنده های 4 هسته ای با فرکانس حدود 2 گیگاهرتز ، پردازنده های گرافیکی چند هسته ای ، صفحات HD و FullHD ، حافظه های داخلی 32 و یا 64 گیگابایتی و رم های 2 گیگابایتی ، بالاخره ترکیب چند دستگاه در یک دستگاه ، اتفاق می افتید . ( چه زود و چه دیر )
بازی باز های حرفه ای ، طراحانی که کار گرافیکی انجام می دهند و یا کسانی که فیلم ها را ویرایش می کنند ، هنوز هم رایانه های شخصی را خواهند خرید ، اما این گوشی های قدرتمند نیازی کاربران متوسط را که نیاز اولیه آن ها فقط بازی کردن بازی های معمولی ، ویرایش سند ها ، تماشای ویدئو ، گوش دادن به موزیک و جستجو در اینترنت است بر طرف می کند .
Canonical هدفش یکی کردن دستگاه های ما از طریق ساخت Ubunto برای اندروید است که می تواند زمانی که با صفحه کلید ، ماوس و صفحه نمایش Dock می شود ، یک تجربه ی کامل از رایانه های رومیزی را به ما بدهد . هدف فعلی این شرکت دستگاه های میان و بالا رده است ، اما بعد ها ما می توانیم تجربه ی کامل یک رایانه ی شخصی را داشته باشیم که به ما اجازه می دهد از گوشی هایمان به عنوان رایانه قابل حمل استفاده کنیم .
از مطالبی که در بالا به آن ها اشاره کردیم ، تمام چیز ها برای این سیستم عامل عالی به نظر می رسد . اگرچه قابلیت Dock و رابط کاربر همه چیز نیستند و نمی توانند به تنهایی یک تجربه ی عالی را به ما بدهند .
Ubuntu برای گوشی ها با تمام برنامه های اصلی که شما انتظار دارید وجود داشته باشند ، عرضه خواهد شد . برنامه هایی مانند : شماره گیر گوشی ، SMS و MMS ، مرورگر وب ، ایمیل ، دوربین ، گالری تصاویر ، موزیک و ویدئو پلیر ، ماشین حساب ، ساعت و …. . به علاوه اینها ، تمام برنامه های وب بر پایه HTML5 برای این پلتفرم ، به آسانی در دسترس خواهد بود و در کنار برنامه های خود گوشی کار خوهد کرد و به طور کامل دارای آیکون و دسترسی به اعلانات سیستم هستند .
جدا از برنامه های وب ، این پلتفرم دارای برنامه های مخصوص به خود می باشد و بر خلاف اندروید ، هیچ ماشین مجازی Dalvik وجود نخواهد داشت ، که باعث می شود برنامه های این سیستم عامل در زبان خودش نوشته شود . اگر شما یک گسترش دهنده هستید ، این اطلاعات اولین چیز های هستد که باید بدانید ، پس بگذارید ببینیم که این پلتفروم ، چه چیز هایی را به دنیای گسترش دهندگان ارائه خواهد داد .
توسعه ی نرم افزاری
ما در 2 حالت شاهد بودیم که ( webOS و Blackberry ) چگونه توسعه دهندگان ثابت کردند که می توانند یک پلتفرم را بسازند و یا آن را نابود کنند . تقریبا در هر اسمارت فون امروزی ، مشخصات سخت افزاری ، ویژگی های که توسط سیستم عامل مشخصت می شود و تعداد برنامه های موجود برای دستگاه ، از مهم ترین فاکتور ها برای انتخاب دستگاه یا تبلت بعدی می باشد . ممکن است که زمان گفتن این حرف زود باشد ، اما Ubuntu آینده روشنی در پیش دارد .
Canonical راه خوبیث را در ساختن این سیستم عامل در پیش گرفته است . چون این سیستم عامل ، از نوع کامپیوتری خود جدا نیست ، اما دارای رابط کاربری متفاوتی می باشد . این به این معناست که برنامه هایی که برای رایانه های شخصی Ubuntu نوشته می شود ، بر روی گوشی های Ubuntu نیز کار می کنید و همین طور برعکس . تنها یک تغییر کوچک لازم است که دستگاه ها را پشتیبانی کند .
API های برنامه های وب Ubuntu به هر گسترش دهنده برنامه ی وبی اجازه می دهد تا سرویسشان را به صورت یک نرم افزار کامل ارائه دهند . با پشتیبانی از HTML5 و کد های این سیستم عامل ، دست گسترش دهندگان در انتخاب نوشتن برنامه اشان باز تر خواهد بود .
با استفاده از محیط توسعه دهندگی Ubuntu بر پایه QML ، شما می توانید خصوصیات هسته برنامه را در زبان های C و ++C بنویسید و برای ساختن رابط کاربری اش از JavaScript استفاده کنید . به علاوه شما می توانید پشتیبانی کامل از OpenGL را برای ساختن بازی های گرافیکی و برنامه های متمرکز بر گرافیک استفاده کنید .
چه چیز هایی در پیش رو داریم ؟
چیزی که الان ما میبینیم یک سیستم عامل عامل خوش قیافه و یک ecosystem از برنامه های وعده داده شده است که هدف این سیستم عامل ایجاد تعامل بیشتر بین پلتفرم های مختلف است . ترکیب این اجزا ، باعث موفقیت این سیستم عامل در این صنعت می شود . علاوه بر این پیشرفت این سیستم عامل به شدت به پشتیبانی سازندگان و استراتژی بازاریابی توسط Canonical و سازندگان دستگاه ها بستگی دارد . به هر انتظار نمی رود که دستگاه هایی با سیستم عامل پیش فرض Ubuntu قبل از سال 2014 به فروش برسند .
شما نمی توانید الان این سیستم عامل را امتحان کنید ، اما Canonical قول داده است که این سیستم عامل را برای چندین دستگاه در طول امسال عرضه کند که اولین آن ها Galaxy Nexus خواهد بود . به علاوه ، شما می توانید فایل های binary این سیستم عامل را برای Galaxy Nexus تا 2 -3 هفته ی دیگر دریافت کنید .
خوب ، شما در مورد این مبارز جدید در صنعت اسمارت فون ها چه فکری می کنید ؟
منبع :
ظاهرا کنونیکال میخواد بازار اسمارت فونارو بترکونه. من که برای اومدنش لحظه شماری میکنم.